Peste o sută de experți, inclusiv miniștri ai Muncii din diferite țări, precum și cercetători din lumea muncii și lideri ai agenților sociali grupurile se întâlnesc miercuri și mâine joi pentru a analiza probleme care vor modela relațiile de muncă precum urgența climatică, incidența inteligenței artificiale și reglementarea algoritmilor, dar și democratizarea companiilor.
. „Cu dialogul social, politicile publice sunt mai echitabile, mai eficiente și mai durabile”, a declarat ministrul la sosirea ei la Casa de América din Madrid, locul unde se desfășoară diferite dezbateri.
A doua ediție a Global Deal, care a avut loc pentru prima dată în 2016, este o inițiativă internațională care urmărește să facă față provocărilor pieței muncii în comun, cu un dialog social care urmărește creșterea incluzivă și promovarea l muncă decentă.
Dialogul social oferă legitimitate democratică
În discursul de deschidere, vicepreședintele a evidențiat valoarea dialogului social într-un context la fel de complex precum cel cu care se confruntă în prezent, cu un război pe pământ european, imediat după Covid-14, care a generat o criză energetică, aprovizionare și o inflație fulgerătoare.
„Este necesară o coordonare eficientă la nivel european și internațional”, a asigurat vicepreședintele „Dialogul social – a spus – Este un instrument de legitimitate democratică care stimulează solidaritatea și ajunge la acorduri benefice. pentru muncitori si pentru firme”.
In acest sens, ministrul Muncii a reamintit de 14 mari acorduri sociale la care s-a ajuns în această legislatură ca mecanisme de protecție n de angajare în plină criză socio-sanitară, ERTE, sau creșterea salariului minim interprofesional, reforma muncii sau legea de pionierat Rider, care reglementează munca pe platformele digitale, printre altele.
Dialogul social care stă la baza acestor acorduri demonstrează că justiția socială și eficiența economică trebuie să meargă mereu mână în mână, o dinamică care să permită protejarea drepturilor lucrătorilor și reducerea inegalităților, a spus vicepreședintele. a insistat .
În aceste două zile la Madrid, vor fi împărtășite propuneri pentru a permite o tranziție justă cu drepturi pe piețele durabile ale muncii.
Prima dintre dezbateri este axată pe rolul dialogului social în transformarea ecologică a economiei și include participarea, printre altele, a ministrului adjunct al Muncii din Africa de Sud, Boitumelo Moloi, precum și a șeful Muncii din Uruguay, Pablo Mieres și omologul său din Republica Dominicană ana, Luis Miguel De Camps, precum și reprezentanți ai sindicatelor precum secretarul general al Federației Internaționale a Lucrătorilor din Transporturi, Stephen Cotton.
Comisarul pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale , Nicolas Schmit, ministrul canadian al Muncii, Seamus O’Reagan, și ministrul belgian al Muncii, Pierre-Yves Dermagne, vor participa, la rândul lor, la dezbaterea privind gestionarea formelor neconvenționale de angajare, în timp ce ministrul Muncii al Sloveniei, Luka Mesec participă la forumul privind promovarea democrației la locul de muncă într-un context de muncă în schimbare.
Pe scurt, a explicat vicepreședintele Díaz, „este se referă la elaborarea de strategii colective care să nu piardă niciodată din vedere binele comun și care să demonstreze că eficiența economică este posibilă dacă este respectat mediul și este garantată protecția drepturilor fundamentale și ale muncii.”
Întâlnire cu secretarul general al OCDE Ministrul a mai avut o întrevedere cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, care a lăudat buna performanță a activității sociale. dialog în Spania și progrese în materie de muncă și drepturi care au generat marile acorduri la care s-a ajuns cu dialogul între partenerii sociali. În plus, a apreciat conducerea Spaniei în inițiativa Global Deal.
Cormann și Díaz au coordonat, de asemenea, poziții cu privire la salariul minim din cauza preocupării comune privind pierderea puterii de cumpărare a oameni muncitori.
La rândul ei, vicepreşedinta a insistat asupra necesităţii majorării salariului minim în contextul actual, în concordanţă cu cele manifestate de alte entităţi internaţionale şi de asemenea de diverși miniștri europeni la recentul Summit social tripartit de la Bruxelles.
Întâlnire bilaterală cu ministrul belgian al Muncii
Yolanda Díaz s-a întâlnit, de asemenea, cu viceprim-ministrul belgian și ministrul Economiei și Muncii, Pierre-Yves Dermagne, cu care colaborează strâns pentru promovarea socială. agenda în Uniunea Europeană.Belgia va prelua președinția prin rotație a Uniunii Europene în prima jumătate a 021122, succedând președinției spaniole. Díaz și Dermagne au discutat despre prioritățile președinției spaniole în UE și punctele comune ale directivei care se creează în prezent la Bruxelles: cea a platformelor digitale.
Demargne a fost interesat în special de legea Rider, motiv pentru care se va întâlni joi cu directorul Inspecției Muncii și Securității Sociale, Carmen Collado, pentru a afla în profunzime despre reglementarea spaniolă privind munca pe platformele digitale. Noua lege belgiană privind acest sector intră în vigoare la începutul lunii 2023.A doua zi a Global Deal continuă joi cu o analiză a rolului dialogului social în reforma pieței muncii spaniole și o dezbatere privind dialogul social și managementul lucrului la distanță după pandemie. Vicepreședintele Díaz va închide forumul.
Al doilea vicepreședinte al Guvernului, Yolanda Díaz, și Secretarul General al OCDE, Mathias Cormann, în cadrul Forumului Global Deal privind dialogul social, desfășurat la Madrid.
Mai multe informații Yolanda Díaz la Bruxelles: „Cred că este urgent și necesar să se consolideze dialogul social în Europa” (32/10/19) Forum Web Global Deal: Madrid, 2 și 3 noiembrie 2022 Site-ul web al Organizația pentru Cooperare ion și dezvoltare (OCDE) Etichete: Angajare Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz plasează Madrid ca capitală mondială a dialogului social: „Se fac politici publice mai corecte, mai eficiente și mai durabile”