Au fost aprobate primele concluzii privind democrația la locul de muncă și negocierea colectivă ecologică pentru muncă decentă De asemenea, pentru prima dată, protecția ocupării forței de muncă în cazul concedierilor colective în cadrul tranziției ecologice și digitale a fost propusă ca subiect de dezbatere în rândul miniștrilor europeni ai Muncii. „Europa este mai socială decât acum cinci luni. Avem nevoie de o Spanie activă pentru o Europă mai socială”, a spus Díaz. Al doilea vicepreședinte și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a prezidat astăzi, la Bruxelles, Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Politici Sociale (EPSCO), în cadrul căruia au primit undă verde primele concluzii privind democrația la locul de muncă și negocierea colectivă ecologică.

Această măsură este un pas relevant pentru consolidarea drepturilor lucrătorilor prin implicarea acestora în decizii importante ale companiei, precum și pentru a ține cont de impactul pe care îl va avea și îl are asupra ocupării forței de muncă necesara tranziție ecologică, decarbonizarea economiei, a explicat vice-preşedinte.

„Trebuie să conectăm dialogul social cu realitățile timpului nostru, în special cu criza climatică. Colorarea în verde a negocierilor colective este esențială pentru ca tranziția să fie cu adevărat corectă”, a insistat Díaz, care a reamintit și contribuția departamentului său la a face Europa mai socială și a contribui la reducerea inegalităților cu propunerile care au fost prezentate în acest semestru.

Pe lângă faptul că pune dialogul social în centrul dezbaterilor europene, vicepreședintele a trecut în revistă și celelalte măsuri adoptate de când Spania a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene (UE) în iulie anul trecut:

Semnarea, împreună cu Comisia și agenții sociali, a Declarației tripartite de la Barcelona privind Anul european al competențelor. Aprobarea Deciziei Consiliului de autorizare a țărilor membre să ratifice Convenția OIM 190 privind violența și hărțuirea la locul de muncă. Adoptarea primelor concluzii ale Consiliului privind sănătatea mintală și insecuritatea locului de muncă. Aprobarea Recomandării Consiliului privind un cadru pentru dezvoltarea economiei sociale, primul text legislativ al Uniunii privind acest model de afaceri. Să abordeze pentru prima dată în Consiliu dimensiunea de mediu în negocierile colective și să adopte Concluziile privind democrația la locul de muncă și negocierea colectivă ecologică. La toate acestea se adaugă, după cum a amintit vicepreședintele, că din această toamnă Cadrul de convergență socială a fost deja inclus în semestrul european, la solicitarea Belgiei și Spaniei, un mecanism esențial pentru a oferi o dimensiune mai socială politicilor. Uniunea și care va contribui la realizarea Pilonului European al Drepturilor Sociale. „Europa este mai socială decât acum cinci luni. Avem nevoie de o Spanie activă pentru o Europă mai socială”, a spus Díaz.

În dezbaterea cu omologii săi muncitori din Europa, Díaz a abordat cum să se îndrepte către un cadru european de protecție a lucrătorilor în cazul concedierilor individuale și cum să adapteze legislația europeană privind concedierile colective la obiectivele de salvgardare a ocupării forței de muncă în contextul noilor provocări. a digitalizării și tranziția către o economie verde.

Díaz se întâlnește și cu ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, cu scopul de a continua consolidarea relațiilor dintre ambele țări și de a promova poziții coordonate în cadrul UE.

La sfârșitul anului, Belgia va înlocui Spania în președinția europeană a Consiliului Uniunii Europene. „Cu măsurile pe care le-am promovat încă de la președinția spaniolă, am contribuit fără îndoială la o Europă mai socială. Vom continua să lucrăm în acest sens, pentru că aceasta este Europa din care vrem să fim parte, Europa care încearcă să pună capăt inegalităților”, a conchis Díaz.


Sursa: Yolanda Díaz: „Prin președinția spaniolă a Consiliului UE am contribuit la o Europă mai socială”