#Spania – Vicepreședintele secund și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, în cadrul evenimentului.
Distribuie pe Cu ocazia Zilei Europei, Díaz a convocat miniștri europeni, deputați europeni, bărbați și femei, precum și experți în drepturi sociale și de muncă pentru a analiza provocările din acest domeniu cu care se confruntă Uniunea Europeană într-o zi de dezbateri sub titlul Către un social Europa cu noi drepturi.
În fața omologilor săi din Slovenia, Luka Mesek, și din România, Simona Bucura-Oprescu, viceministrul polonez al Muncii, Katarizyna Nowakowska, președintele Consiliului Social European (CESE), Oliver Röpke și europarlamentarul Leïla Chaibi, a explicat vicepreședintele. că, după viitoarele alegeri europene din 9 iunie, trebuie să promovăm o agendă socială europeană curajoasă, care să reușească să reducă timpul de lucru și, de asemenea, să distribuie beneficiile automatizării, digitalizării și decarbonizării la locul de muncă în rândul oamenilor care lucrează.
În opinia sa, autoritățile europene nu pot rămâne ignorante de schimbările care au loc în societate și de aceea și-a propus luarea de măsuri concrete cu o inițiativă legislativă europeană care să reducă ziua de muncă. „Această propunere de directivă trebuie să devină realitate foarte curând, în următoarea legislatură europeană. Majorităţile sociale ale ţărilor noastre ne vor mulţumi”, a asigurat el.
Ministrul a explicat că această inițiativă este deja negociată la o masă de dialog în Spania și va servi la eliminarea diferențelor enorme care există în Europa, programul de lucru variind de la 37 de ore pe săptămână în Danemarca până la 72 de ore pe săptămână permise în Grecia.
Europa munciiConvins că ceea ce întărește cel mai mult Uniunea Europeană, ceea ce face cu adevărat coeziunea construcției europene, sunt politicile sociale, Díaz a pledat pentru formarea unei Europe a muncii care să contribuie la aprofundarea democrației la locul de muncă și a apărat această propunere argumentând că va avea în vedere:
protejarea drepturilor colective pentru a proteja libertatea de asociere și dreptul la negociere colectivă, amenințate în mai multe țări europenestabilirea unui plafon minim de salariu la nivel european pentru a aborda inegalitățile dintre cei 27 și, astfel, a pune capăt politicilor de devalorizare a salariilor care au loc în unele state ale UE.să stabilească un prag minim comun al drepturilor muncii care să ia în considerare și reducerea timpului de muncă, precum și noi drepturi legate de tranziția verde și ecologică sau de o organizare democratică a sistemelor de producție. Vicepreședintele a insistat că modelul social susținut de Uniunea Europeană continuă să fie cel mai bun semn distinctiv al său. „Este posibil să construim acea Europă a drepturilor muncii, democratică, cel mai bun loc din lume pentru a trăi și a lucra”.
În opinia sa, construcția a început deja în legislatura europeană care este pe cale să se încheie cu avansurile socio-laboratoare adoptate.
„Ne aflăm într-un moment decisiv pentru a defini ce va fi Europa în următoarele decenii. Trebuie să trecem de la cuvinte la fapte”, a conchis vicepreședintele.
Etichete: Angajare UE Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz propune o Europă a muncii pentru avansarea drepturilor, a salariilor și a reducerii programului de lucru