#Spania – Al doilea vicepreședinte și ministru al Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, și omologul său american, secretarul Muncii, Julie Su.
Al doilea vicepreședinte și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, s-a întâlnit astăzi la Washington DC cu omologul său american, secretarul Muncii Julie Su, cu care a semnat Declarația privind părtinirea algoritmică în lumea muncii pentru a preveni digitalizarea pieței muncii să ajungă la o încălcare a drepturilor socio-muncă ale lucrătorilor.
În timpul întâlnirii, Su a susținut continuarea lucrului pentru a oferi mai multe drepturi lucrătorilor și, în acest sens, a lăudat așa-numita Lege Spaniolă a Riderului, subliniind că este o referință cu privire la modul de a face față noilor forme de angajare pe platformele digitale.
Evitați subminarea drepturilorAceastă declarație semnată astăzi își propune să facă apel comunității internaționale să gestioneze în mod adecvat riscurile nocive prezentate de anumite sisteme automatizate în lumea muncii.
Díaz a subliniat că algoritmii nu sunt neutri, că au părtiniri, cum ar fi rasismul sau machismul. „De aceea, ca puteri publice avem responsabilitatea de a garanta că tranziția digitală aduce beneficii majorităților sociale. Am fost pionieri, în urmă cu aproape trei ani, cu Legea Rider, iar această semnătură coroborează că așa suntem în continuare”, a asigurat el. după semnarea documentului la Departamentul Muncii, în capitala SUA.
Transparență și confidențialitateDocumentul ne îndeamnă să reflectăm asupra implicațiilor etice și umane ale algoritmilor, precum și asupra transparenței și guvernării acestora pentru a evita discriminarea, încălcarea vieții private a lucrătorului sau alte repercusiuni negative la locul de muncă.
Cu acest obiectiv, propune colaborarea agenților sociali pentru a defini sisteme și algoritmi automatizați care promovează echitatea bazate pe principii și cadre deja existente, precum și pentru a analiza bazele legale pentru controlul lucrătorilor prin sisteme automatizate, pentru a examina dacă metodele care sunt utilizate pentru să detecteze părtinirea și, după caz, cum să o atenueze, precum și caracterul adecvat al luării deciziilor care ar putea încălca drepturile lucrătorilor.
Un alt aspect pe care se concentrează declarația este informațiile pe care aceste sisteme automatizate le oferă despre lucrători, dacă respectă cerințele de confidențialitate și cum pot afecta condițiile de muncă sau drepturile lor fundamentale.
Prin această declarație, Spania și Statele Unite solicită comunității internaționale să evalueze impactul utilizării acestor sisteme în lumea muncii și să propună un schimb mai mare de informații și schimburi tehnice asupra abordărilor care se fac în fiecare țară în legătură cu utilizarea etică a sistemelor automatizate în lumea muncii.
Colaborare pentru promovarea muncii decenteSemnarea acestei declarații reafirmă angajamentul ambelor țări față de principiile și drepturile fundamentale recunoscute în standardele internaționale și în special față de munca decentă, incluse în Organizația Internațională a Muncii (OIM) și promovate de ambele administrații.
Așa-numita Lege Spaniolă Rider recunoaște lucrătorii din platformele digitale să fie informați cu privire la sistemele de algoritmi pe care companiile le folosesc și care le afectează condițiile de muncă.
Semnarea documentului de astăzi este și o consecință a cooperării în materie socio-laborală dintre ambele țări ca urmare a Memorandumului de înțelegere semnat între Departamentul Muncii al SUA și Ministerul Muncii și Economiei Sociale în iulie 2022, în care avocații pentru garantarea egalității de șanse și a drepturilor lucrătorilor.
Prin acest document „punem țara noastră în fruntea unei tranziții digitale corecte, cu drepturile muncii în centru”, a spus vicepreședintele.
Etichete: Angajare Egalitate Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz și omologul ei american se angajează să combată părtinirea algoritmică la locul de muncă printr-o declarație comună de pionierat