Al doilea vicepreședinte și ministrul muncii și economiei sociale , Yolanda Díaz s-a întâlnit cu secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, cu care a analizat piața muncii spaniolă și efectele contextului internațional turbulent actual.
„Găsim diverse puncte de acord cu analizele și măsurile pe care OCDE le dezbate și le promovează pentru a sprijini o restructurare incluzivă și solidă după pandemie și pentru a atenua consecințele economice și sociale ale războiului din Ucraina. Muncitorii nu pot plăti pentru efectele acestei crize”, a asigurat ministrul.
Concret, Díaz i-a evidențiat lui Cormann alinierea politicilor de ocupare care sunt promovate cu prioritățile OCDE pentru a construi o redresare verde, digitală al, incluziv și rezistent pentru toți. „Este pe deplin în concordanță cu Planul de redresare pe care l-am aprobat cu Uniunea Europeană și care facilitează implementarea unor politici expansive care protejează cetățenii țării noastre”, a spus Díaz, care a fost de acord cu Cormann să continue cooperarea cu OCDE în cadrul studiului. și analiza pieței muncii spaniole.
Cormann a lăudat datele pozitive care se înregistrează în materie de șomaj, la care ministrul Díaz a răspuns că efectele reformei muncii sunt deja resimțite cu o creștere a contractelor pe perioadă nedeterminată și a evidențiat schimbarea de cultură pe care a adus-o mecanismul de flexibilitate și stabilizare a angajării ERTE care a fost utilizat în perioada pandemiei.
Ministrul a subliniat că s-au pus deja bazele pentru a utiliza din nou acest mecanism dacă situația actuală derivată din conflictul din Ucraina o impune.
Sprijin pentru dialogul socialCormann și-a arătat, de asemenea, sprijinul pentru angajamentul ministerului față de dialogul social și și-a exprimat recunoștința pentru organizarea, de către Ministerul Muncii și Economiei Sociale, a forumului anual Global Deal, axat pe promovarea dialogului social la nivel internațional. Acest eveniment, condus de Spania și susținut de OCDE și OIM, va avea loc în octombrie anul viitor la Madrid.
„Vrem să oferim acordul internațional dimensiune a muncii și a rezultatelor dialogului social în țara noastră, steagul ministerului nostru și o garanție a unor politici eficiente și durabile”, a spus Díaz, care a promovat până la paisprezece acorduri majore în cadrul dialogului social, cu legi de pionierat și reglementări de anvergură precum reforma muncii, reglementarea muncii la distanță sau creșterea salariului minim interprofesional, cu consensul organizațiilor sindicale și patronale.