Parlamentul spaniol i-a oferit „binecuvântarea” guvernului Zapatero ca să mărească TVA-ul cu 2 la sută, după ce Congresul Deputatilor a respins moţiunea de cenzură iniţiată de Partidul Popular, cu doar 6 voturi diferenţă. Popularii au fost cei mai înverşunaţi critici ai măsurii de majorare cu două procente a TVA-ului, pentru că în opinia lor, acest lucru va afecta consumul, firmele şi micii întreprinzători, precum şi crearea de noi locuri de muncă, prelungind criza economică în care se află Spania.
Reprezentantii Partidului Popular au insistat chiar că această mărire va duce la o sărăcire a populaţiei şi au anunţat că vor insista pentru anularea aceste prevederi din buget, asta mai ales după ce preşedintele guvernului regiunii Comunitatea Madrid, Esperanza Aguirre, a chemat societatea la o „rebeliune” împotriva acestei majorări fiscale.
La rândul lor, socialiştii din guvern au subliniat necesitatea Spaniei de a oferi servicii publice de calitate, fapt pentru care s-ar cere o majorare a taxei pe valoarea adăugată.
Majorarea acesteia de la 16 la 18 % va intra în vigoare începând cu 1 iulie. De asemenea, de la aceeaşi dată se va majora cu 1 procent şi TVA-ul aplicat serviciilor şi acesta se va mări la 8 %. Unul dintre cele mai afectate sectoare va fi cel al firmelor din turism care au vândut deja bilete pentru sezonul de vară cu un TVA mai mic.
Disputa dintre cele două mari partide pe marginea introducerii unui TVA majorat a creat o adevărată furtună în Congresul Spaniei. Până la ultima oră, taberele erau împărţite, însă partidele minoritare Partidul Naţional Basc (PNV) şi Coaliţia Canară (CC) au fost cele care au ajutat până la urmă guvernul să depăşească o moţiune care şi-a găsit partizani, chiar şi în partidele de stânga, care îi reproşează lui Zapatero faptul că „trădează” doctrina de stânga prin promovarea unor măsuri care par mai degrabă de dreapta, de genul amânării vârstei de pensionare sau precum cea de majorare a TVA-ului, în condiţiile actuale ale unei economii afectate de o rată foarte mică de consum.
Motiunea a fost respinsă după o dezbatere parlamentară de mai bine de 5 ore cu 176 de voturi împotrivă, faţă de 170 pentru.