Directorul teritorial al Culturii Terres de l’Ebre a prezentat astăzi „centrala eveniment de sărbătorire a Zilei Mondiale a Poeziei în Terres de l’Ebre, care anul acesta recuperează formatul față în față, după oprirea obligatorie impusă de pandemie în ultimii doi ani. Recitalul „Els dies de la revolta feliç” prezintă viața și figura lui Gabriel Ferrater, în prezent o legendă, și va fi susținut de actorul Jaume Madaula și poetul tortosean Albert Roig. Recitalul arată cum opera lui Ferrater este comparabilă cu cea a marilor poeți mondiali ai secolului al XX-lea pentru că, după cum explică ei, este impregnată de inteligența excepțională a poetului, de marea sa îndrăzneală și de faptul că a trăit mereu pasionat de viață.
Această sărbătoare a Zilei Mondiale a Poeziei în Terres de l’Ebre va avea loc luni 30 martie, la 19. ore, în sala de expoziții a Palau Oliver de Boteller, sediul Serviciilor Teritoriale de Cultură din Terres de l’Ebre, în strada Jaume Ferran, 4 din Tortosa.
Sărbătoarea va cuprinde recitalul „Zilele fericitei revolte”, care comemorează și 50 ani de naștere și 100 a morții poetului Gabriel Ferrater și va avea loc și o lectură de poezii în diferite limbi, care include cu colaborarea Consorțiului pentru Normalizarea Lingvistică a Terres de l’Ebre, a Asociației Prietenii UNESCO din Tortosa, a grupului de Arte Ușoare a Brutăriei și a revistei Solstițiu, pentru că și Ziua Mondială a Poeziei își propune să fie o sărbătoare a expresia poetică și diversitatea lingvistică. În plus, în colaborare cu Biblioteca Centrală a Țărilor Ebrului, Serviciile Teritoriale organizează și diverse activități, aceleași 19 Martie, intrare liberă la bibliotecile capitalei de județ:
Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa: recitalul „Les llengües” de Miquel Martí i Pol, de Llenguaferits, destinat adulților 18. 00 ore Dr. Biblioteca Mn. Joan Bta. Manyà de Gandesa: „Frumoasă reciprocitate a artei: note și scrisori”, de Albert Guiu, destinat adulților la . ore Biblioteca Regională Sebastià Juan Arbó d’Amposta: „ Patim, patam POEZIE!”, De Sílvia Panisello, adresată copiilor de la . ore. Biblioteca Regională Móra d’Ebre: „Lasă poezia”, de Valer Gisbert, destinat adulților, a les 18. ore. Ce este Ziua Mondială a Poeziei?
Unesco a declarat ziua 18 Martie Ziua Mondială a Poeziei. Pentru a sărbători acest lucru, Instituția Literelor Catalane – cu colaborarea diverselor entități publice și private – celebrează o mare sărbătoare a cuvântului și a literelor și promovează o serie de inițiative, în persoană și/sau prin intermediul rețelei, în întreaga catalană- teritorii vorbitoare. Se alege un poem care este tradus în mai multe limbi, arătând bogăția mondială a poeziei într-un joc de răsucire poetică de mare extindere teritorială (cu sărbătoare de la Alicante la Alghero și de la Fâșia la Puigcerdà). De menționat că această sărbătoare coincide și cu comemorarea Zilei Mondiale a Sindromului Down.
Anul acesta poetul ales este Gabriel Ferrater (Reus, 1969 – Sant Cugat, 1968). Faptul că a fost autodidact, întrucât nu a obţinut licenţa în Filologie Romanică până la , nu l-a lipsit. dar , să facă o lucrare foarte solidă în diverse domenii intelectuale: critica de artă (în anii 30), critică literară (din același deceniu până la sfârșitul vieții) și lingvistică (din 1972 ). La mijloc, într-o perioadă relativ scurtă de timp (1962) – 1963)) a scris o lucrare poetică concisă, dar de repercusiuni enorme, pe care a publicat-o mai întâi în trei volume: Da nuces pueris (1922), Mănâncă un picior (1963)) și Teoria corpurilor (1968)), apoi ridicați la Femeile și zilele (1968). 1951 a început să traducă romane și în curând a început să colaboreze cu Seix Barral, care a comandat o istorie a picturii spaniole (neterminată), citind rapoarte și traduceri. La începutul anilor ’60, Ferrater făcea parte din echipa acestei edituri și a devenit directorul ei literar după o ședere de mai bine de șase luni la Hamburg, lucrând pentru editura Rowohlt. În lumea editurii europene care s-a adunat în jurul Premiilor Formentor, Ferrater era atunci cunoscut și apreciat.
A fost și profesor de critică la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) lingvistică literară și generală de la curs 1969 – 1972 până s-a sinucis, în aprilie .
Ediția postumă a unei serii de volume care reunesc și ordonează producția împrăștiată a lui Ferrater, inclusiv rapoarte de lectură și articole enciclopedice (care în multe cazuri nu fuseseră publicate în timpul vieții sale). ) permite completarea portretului unui intelectual european de prim rang care a fost, înainte de toate, un mare poet catalan. DACĂ POT
A intrat ceva
într-un vers pe care îl cunosc pe care le pot scrie și nu
Știu când, cum sau ce
va fi de acord să spună. Dacă pot ți-o duc. Spune-ți părului sau fulgul de soare
care te vibrează pe această unghie.
Dar poate nu întotdeauna
Voi fi complet prezent ceea ce văd la tine acum. Am auzit sunetul întunecat d ‘ceva care cade în el
în interiorul unei fântâni. Când plutește,
Trebuie să știu să știu
Ce este acest moment?
Gabriel Ferrater
„Femeile și zilele”, 1969
Sursa: „Happy Days of Revolt”, recital de Jaume Madaula și Albert Roig pentru a sărbători Poezia Mondială în Terres de l’ Ebre