Este prima dată când limba română primeşte o zi în calendar, iar evenimentul nu este marcat în Spania de nici o instituţie sau organizaţie non guvernamentală.
Singurele acţiuni sunt mesaje transmise pe Facebook sau, cel mult, comunicate de presă despre importanţa zilei de 31 august.
„Ambasada României la Madrid felicită, cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române – 31 august – toți românii și vorbitorii de limbă română pentru păstrarea identității naționale prin intermediul limbii române și le transmite tuturor dorința de a menține vie și puternică limba românească, într-o lume a multiculturalității și pluringvismului„, transmite Ambasada României la Madrid.
Limba română este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, care a reușit „să se impună în spațiul lingvistic european prin mesajele sale care au promovat arta, cultura, tradițiile și istoria României”.
„Limba pe care ne-au transmis-o părinţii şi strămoşii devine astfel mijloc de comunicare într-o lume a multiculturalităţii şi a plurilingvismului. Sărbătoarea limbii române este o recunoaştere a identităţii acestei limbi. Nu există popor şi mari poeţi ai lumii care să nu fi lăudat limba maternă, limba prin care te simţi puternic şi expresiv, prin care comunici sentimente şi gânduri în cel mai profund mod„, mai precizează Ambasada de la Madrid.
Spania este în continuare ţara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura română, iar ICR Madrid va lansa o campanie online, pe Facebook, de promovare a limbii și literaturii române în perioada 31 august – 10 septembrie a.c., moment de omagiere a muncii traducătorilor de literatură română în limba spaniolă.
Ziua Limbii Române a fost inițiativa unui număr de parlamentari din toate grupurile politice, legea fiind adoptată la 19 februarie a.c. și promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie a.c. și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie a.c.
{loadposition publi-in-article}